1 Kasım 2018 Perşembe

SÖMÜRGE EKONOMİSİ (BATI UYGARLIĞININ EKONOMİK GÜCÜNÜN DAYANAĞI)



SÖMÜRGE EKONOMİSİ
-TANIMI, OLGULAR VE GELİŞME SÜRECİ-

     Dünya tarihinde sömürgeciliğe bağlı olarak gelişen olayların, tarihsel ve toplumsal olarak geniş olarak ele alınmasına karşın iktisatçılar tarafından ekonomik olarak yeterince ele alınmadığı görülür. Konunun özünün ekonomik olmasına ve dünyada çok yaygın olmasına rağmen gerekli araştırmaların yapılması, neden ve sonuçlarının ortaya konulması büyük önem taşımaktadır.

“…Çin, sömürgecilerin boyunduruğu altına girmeye mahkûm bütün uluslar gibi, tarım ve zanaata dayalı bir ekonomik temeli korumaktaydı ve bu durum, İngiltere gibi çok ileri bir endüstri düzeyine varmış ülke karşısında kendini zayıf düşürüyordu.
…Yüzyıllar boyu, Batılılar, Çin'den ipek, çay, tütün, reçine, porselen satın almışlar ve Avrupa' da yüksek karlarla satmışlardı; buna karşılık Çin, Batılılar’dan hemen hemen hiç bir şey satın almıyordu. Oysa sanayi devrimi, satın alma zorunluluğunu ikinci plana itti ve satma gerekliliğini ön plana çıkardı. Bunu yapabilmek için, ayak direyen Çinlileri "ticaret özgürlüğüne" inandırmak gerekiyordu. Ve de İngilizler, Çin'de büyük karla satılabilecek bir mal bulmuşlardı, bu da afyondu. Hindistan'daki İngiliz Kumpanyası, büyük çapta, afyon üretmeye koyuldu. İmparatorluk hükümeti afyonun ithalini 'yasaklamakta gecikmedi, ama İngiliz tüccarların, çoğunluk silahlandırılmış olan kaçakçı gemileriyle el altından Çin'e afyon sokmayı becerdiler. … Bir grup İngiliz denizcisiyle Çinliler arasında kavga başladı ve bu kavga sırasında da bir Çinli öldürüldü. Lin suçlunun teslim edilmesini istedi ve İngiliz gemilerine Kanton'dan çekilme emri verdi. Çin savaş gemilerinin emri uygulatmak üzere yaklaştıklarını gören İngilizler, uyarıda bulunmadan ateş açtılar ve Çin savaş gemilerini batırdılar…
 …[İmparator Lin] Afyon satışının İngiltere’de yasaklanmasıyla bunun Çin'de satılmak istemesini bağdaştırmanın zor olduğunu belirterek Kraliçe Viktoria'ya mektup yazdı…Her dürüst insan için olduğu gibi Lin için de böyle bir davranışı tutarlı bulma olasılığı yoktu. Ama zavallı Lin, Avrupalı sömürgecilerin tutarsızlığı hiç umursamadıklarını bilmiyordu. Bunun üzerine 1842'de "Afyon Savaşı" patlak verdi.”

     29 Ağustos 1842’de imzalanan Nankin antlaşması ile İngilizler Kong Hong dahil beş limanda ticaret üslerinin kurulmasını ve her türlü ticaretin serbest bırakılmasını Çin’e kabul ettirirler. Nankin antlaşmasına göre:

 “…Bu limanlarda, yabancı tüccarlar, kendileri ya da ekonomik faaliyetleri "engellenmeden" aileleri ve memurlarıyla birlikte oturabileceklerdi; bu limanlarda ayrıca, İngiliz konsolosluk temsilcileri de oturabileceklerdi; ayrıca, Çin hükümeti, bu
limanlarda, "hakkaniyete uygun ve normal" bir liman resmi tahsil etmeyi de kabul ediyordu…imparatorluk, ülkesi üzerinde kara ve deniz üsleri kurulmasına izin vermek zorundaydı; el koyma ve denetleme hakkından vazgeçerek, Avrupalıların getirmek istedikleri bütün mallara ( afyon ve daha beterleri de dahil) limanlarını açmak zorundaydı; bu limanlar, imparatorluk nüfuzu dışında kalacak gerçek kolonilerin kurulmasını da kabul etmek zorunda kalıyordu. Bu yarı sömürge rejimiydi,
bir ülkenin bağımsızlık ve egemenliğini kağıt üzerinde koruduğu, ama gerçekte yitirdiği bir rejim; öyle bir rejim ki, özerklik görünüşü korumakla birlikte,
bazı yönleriyle tam bir sömürgeden daha kötü; çünkü Avrupalıların kendi sömürgelerinde, hiç değilse yönetmek ve düzeni korumak gibi ödevleri vardı ve genellikle İngilizler bu ödevlerini gereği gibi yapıyorlardı. Ama yarı-sömürge olan bir ülkede sömürmekten başka şey düşünmüyorlar, başlarını daha az ağrıtması ve
karanlık dalaverelerinin engellenmemesi için yerel yönetimi gitgide etkisiz kılmaya çalışıyorlardı. (s.178-179, Sömürgecilik Tarihi, Raimondo LURAGHİ, E Yayınları Belge İnceleme Dizisi, Aralık 2000)


     Çin’in yarı sömürgeleşmiş bir ülke durumuna getirilerek sömürgeciliğe dayanan bir ekonomiye kaynak olması olgusu 15.yüzyıldan itibaren İspanya ve Portekiz ile başlayan ve diğer Avrupalı sömürge ekonomilerine sahip ülkelerin sömürgeleştirme hareketlerinde izlemiş oldukları tipik bir ekonomik örnektir. Bu örnekte izlenen sömürge yol ve yöntem, çağımıza kadar, sömürge durumundaki toplumların ulusal kurtuluş savaşları ile bağımsızlıklarına kavuşana kadar sürmüştür. Bu yazımızda bu yol ve yöntemleri göreceğiz. Yaşanan olgular,  çağımızda bu yol ve yöntemin değişerek, eski sömürge kurallarının yeni gelişen teknolojilere bağlı olarak yeni stratejilerle birleştirilmesi ile çok gizli, sessiz ve derinden uygulanması şeklinde sürdürülmeye çalışıldığını, bu yeni yöntemlerle yine bazı ülkelerin yarı sömürge durumuna düşürülerek sömürge ekonomilerinin devam etmekte olduğunu göstermektedir. İkinci yazımızda sömürge ekonomilerinin devamı için sömürülen ülkelerin hammadde satıcısı durumunda kalmalarının sağlanması; endüstrilerinin, teknolojilerinin gelişmesinin önlenmesi; bu amaç için aklın, bilimin gelişmesinin engellenmesi, aklın ve bilimin gelişmesinin engellemesi için de yine her türlü afyon, eroin vb..uyuşturucu maddenin kullanımının yaygınlaştırılması, eski inanç, gelenek ve göreneklerin canlı tutularak gelişmesinin desteklenmesi ve sömürge durumuna getirilecek toplumun dinsel ve etnik birbirine düşürülerek bölünmesi,  tüm bunları yaparken en yeni iletişim teknolojilerini kullanarak sessiz, derinden hedeflere gidilmesi..vb şeklindeki yol ve izlerini ele alacağız.

SÖMÜRGE EKONOMİSİ TANIM VE İÇERİĞİ:
    Bir toplumun doğal ve insan kaynaklarının, zenginliklerinin, özellikle teknolojik üstünlüğe sahip bir ülke tarafından doğrudan doğruya, zor kullanılarak veya ticari ve toplumsal ilişkiler gibi dolaylı, gizli yollarla kendi ülke ekonomilerine kazandırılması ekonomik faaliyetlerini “ Sömürge Ekonomisi” olarak tanımlayabiliriz.


     Sömürge ekonomilerini, yağmacılık, korsanlık, yeni yerleşim yeri olarak kurulan ticari kolonilerle karıştırmamak gerekir. Sömürge ekonomileri, sömürge olarak ilişkide bulundukları coğrafya ve ülkelerde ekonomik kaynakları kendi ülkelerine aktarmak için kendilerine özgü uzun yıllar sürecek ekonomik ve toplumsal bir sistem kurarlar. Bu sisteme bağlı olarak doğrudan doğruya o ülke ve bölgede, ülkelerinden göndermiş oldukları yöneticilerle kendi ülkelerine bağlı yeni yönetimler oluşturulduğu gibi, kurulu olan yönetimleri kendi ülkelerinin ekonomik çıkarlarına hizmet edecek yönetim biçimlerine getirirler. Fransızlar 1718 yılında Mississippi'nin yüz kilometre kadar kuzeyinde, sömürge yerleşim merkezlerinin çok küçük bir birimini New Orleans'da kurdular. Buraya gelen bir Fransız rahibesi yerlilerin değil, sömürgeci Hıristiyanların ahlaki durumunu gördükten sonra şu sözü etmiştir: “Burada yalnızca inançsızlık, düzenbazlık ve ahlaksızlık kol gezmekle kalmıyor, her tür kötülük de
bulunuyor.” İngilizler Hindistan'ı prensler, Malaya'yı sultanlar, Afrika'yı kabile reisleri aracılığıyla yönetmişlerdi. Buna 'dolaylı yönetim' adını veriyorlardı.

SÖMÜRGE EKONOMİLERİNİN DAYANDIĞI GÜÇ:
     Çin örneğinde olduğu gibi, sömürge ülkeler, kendileri ile aynı düzeyde teknolojik güce, orduya, uygarlığa sahip ülkelerle normal ticari ilişkiler içinde bulunmaya çalışmışlar, ancak alt bir uygarlığa ve gelişmemiş teknolojiye sahip toplumlarla karşı karşıya kalınca, bu toplumların zenginliklerini sömürme arayışına girerek, bu ülkelerin zenginliklerini zor kullanarak kendi ülkelerin aktarmışlardır.
     Gelişmiş teknolojiye ve silahlara sahip uygar bir ülke sahip olduğu küçük bir askeri güçle;  ilkel düzeyde, geri kalmış uygarlığa sahip bir ülkeyi kolaylıkla ele geçirerek sömürgeleştirebilir. Batı uygarlığı Yeni Dünyayı ve Eski Dünyanın geri kalmış uygarlıklara sahip ülkelerini bu geçerli ilke sonucuna bağlı olarak sömürgeleştirmiştir. Devletlerarasında yükselen güçler olarak ortaya çıkanlar, tüfekleri ve topları olan askeri güçlere sahip ülkeler olmuştur. Top ve tüfeklere sahip olan ülkeler; ok, kılıç ve mızrak gibi ilkel silahlara sahip olan ülkeleri kolaylıkla ezip geçerek “insana sanki dünya dışından gelen insanüstü bir güç, talihsiz düşmanlarının tepesine inmiş izlenimi”  vermiş, bu devletler büyük “Barut İmparatorlukları” kurmuşlardır. Toplarla donatılmış uzun mesafeli gemilere sahip olan İspanyollar, “hiçbir zaman bordalamadan, topçu ateşiyle savaş" biçimindeki yeni taktiklerini uygulayan Portekizli gemiciler deniz üzerinde neredeyse yenilmez hale gelmişlerdir. . İspanyol askerleri Hispaniola ve Küba'daki ilk yerleşim birimlerinden hareketle kıtanın içlerine doğru saldırarak 1520'lerde Meksika'yı, 1530'larda da Peru'yu fethettiler.
     İspanyollar Cortes komutasında Meksika’da Aztek uygarlığı ile karşılaştığında, zaman olarak Aztekler Roma çağında ve uygarlığında bulunuyorlar, İspanyollar ise teknolojinin gelişmeye başladığı yeni bir çağda bulunuyorlardı. Arada İ.Ö. 100 yıl ve sonrası 1500 yıl toplamda binaltıyüz yıllık bir zaman farkı bulunuyordu. Ve beş-altı yüzbin nüfusu ile Azteklerin başkenti, Roma şehrine çok benzemektedir. Cortes yedi top, dört yüz adamı ve kendine bağladığı bin kadar yerli ile Aztek imparatorluğuna karşı egemenliklerini koruyan Meksika’daki Tlascala uygarlığını yok ettiği gibi, Meksika’da büyük bir İmparatorluk kurmuş olan Aztek uygarlığını da yok etmiştir. Bu yerliler kalabalık olmalarına rağmen, İspanyolların zırhları, topları, ateşli silahları karşısında yok olmaktan kurtulamamıştır. Gemilerinde taşıdıkları topları, tüfekleri ile İspanyollar,  Avrupa’da sınırlı bir nüfusa ve kaynaklara sahip olan Portekizliler, binlerce mil uzakta olan bu yerlere erişerek, bu ülkelerdeki tüm zenginliklere sahip olmuşlardır.

     Batılılardan öğrendikleri top ve tüfekler sayesinde Ruslar İsveçli ve Polonyalıların aynı silahlara sahip olduklarını hesaba katarak, batıya saldırmak yerine doğuda ve güneyde yer alan ilkel silahlara sahip kavimlere, hanlıklara saldırmışlar, buraları sömürgeleştirerek “Barut İmparatorluklarını” kurmuşlardır. Ruslar 1556’da Hazar Denizine ulaşmışlar, Uralların doğusuna, Sibirya içlerine doğru ilerleyerek 1638 'de fiilen Pasifik Okyanusu'na ulaştılar. Rusya'nın bugünkü dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olmasına dayanak olan, Avrupa'nın diğer ülkelerine göre coğrafya olarak uygun olmayan uzaklıktaki Asya'nın zengin yeraltı doğal kaynaklarını ve insan kaynaklarını sömürgeleştirmesi olmuştur.

     “1500 dolaylarına gelindiğinde, Fransa ve İngiltere kralları ülkelerindeki toplar üzerinde tekel kurmuşlardı ve bu sayede çok güçlü uyruklarını, kale duvarlarının ardına sığınsalar bile ezebilecek durumdaydı.” (s.47, Paul KENNEDY, Büyük Güçlerin Yükselişleri ve Çöküşleri)

     Bu tarihsel olgular kanıtlamaktadır ki “Alt Uygarlığa” sahip ülkeler “Üst Bir Uygarlığa” sahip olan ülkelerin sömürgesi olmaya mahkûmdur. Ekonomisi tarıma ve zanaata dayanan, teknik yönden geri kalmış insanların, daha ilerlemiş tekniğe sahip uluslar tarafından boyunduruk altına alınmaları hatta köleleştirilmeleri kaçınılmaz olmuştur.


SÖMÜRGE EKONOMİSİ ÜLKELERİN ZENGİNLİKLERİNİN KAYNAĞI
   Kristof Kolomb, yeni bulmuş olduğu kıtaya ikinci seferine gönderilirken artık temel amaç açıktı: İspanya’ya köle ve altın getirilecekti, çünkü altın devletlerin en büyük zenginliği olarak kabul ediliyordu.

“…Haiti'de1495 yılında büyük bir köle avına çıktılar, kadın erkek, çocuk bin beş yüz Arawak yerlisini kuşattılar; bunları İspanyolların ve köpeklerin gözetimindeki kafeslere kapatarak aralarından en sağlıklı görünen beş yüzünü seçip gemilere doldurdular. Bunlardan iki yüzü yolda öldü. Kalanlar İspanya'ya ulaştılar. Kentin başdiyakosu bunları satışa çıkardı…Orada, on dört yaş ve üstündeki herkese, üç ayda bir belli bir miktar altın getirmelerini emrettiler. Altın getirenlere birer bakır marka verip boyunlarına astırıyorlardı. Bakır markası olmayan yerlilerin ellerini kesip kan kaybından ölmeye terk ediyorlardı. Yerlilerin altın bulmaları mümkün değildi. Çevrede bulunabilecek tek altın, derelerin yığdığı toz parçacıklarıydı. Bu nedenle yerliler için kaçmaktan başka çare yoktu; fakat kaçanlar köpeklerle bulunup öldürüldüler. Arawaklar bir direniş ordusu oluşturmaya çalışarak zırhlı, tüfekli, kılıçlı, atlı İspanyolların karşısına çıktılar. İspanyollar bunları derhal tutsak edip ya astılar ya da yakarak öldürdüler. Arawaklar arasında topyaka zehiriyle toplu intiharlar başladı. İspanyollardan kurtarmak için çocuklarını öldürdüler. İki yıl içinde ölümler, sakatlamalar ya da intiharlarla Haiti adasında yaşayan 250,000 yerlinin yansı yok oldu….bu yerlilerin çalışma koşullan korkunçtu, binlercesi bu şekilde öldüler. 1515 yılına kadar kala kala elli bin yerli kalmıştı. 1550 yılında ise beş yüz yerli yaşıyordu. 1650 yılında hazırlanan bir rapora göre, artık adada Arawak yerlilerinden ya da torunlarından hiçbir iz kalmamıştı.” (s.10, Raimondo LURAGHİ, Sömürgecilik Tarihi)
Yüzbinlerce insanın öldürülmesine, uygarlıkların yok edilmesine dayanan sömürge ekonomisi, İspanya, Portekiz, İngiltere vb. ülkelere zenginlik getiriyordu.


     İspanyollar, fethettikleri bu yeni ülkelerin hammadde kaynaklarını, tarım( şeker) ve hayvancılık ürünlerini (hayvan postu), yerli işgücünü (köleler) ve hepsinden önemlisi de, o yıllarda ülkelerin en büyük zenginlik ve güç kaynağı olan altın ve gümüşü ülkelerine yolluyorlardı. Potosi madeninden çıkarılan gümüş, yüzyılı aşkın bir süre dünyadaki en büyük gümüş kaynağı olarak kalmıştır. Altın Avrupa'da yılda 1000, Afrika’da 2000 kilo üretildiği halde, Amerika’da 5400 kilo üretiyordu.
     İspanya’ya gönderilen altın ve gümüş miktarı o kadar çoktu ki, İspanyollar sömürge ülkelerinin İspanya’ya gönderilmesini zorunlu tuttukları maden ve tarım ürünlerinin hammaddelerini işleme gereği duymamış, hükümet merkezi bile hammadde ihraç eder duruma gelmişti. Bu olgu İspanya’da sanayinin gelişmesini önlemiştir.
     İngiltere’de ise durum tersine gerçekleşmekteydi: “Amerika'daki İngiliz yurttaşları, işlenmiş ürünleri İngiltere piyasasından başka yerden satın alamıyorlar ve hammaddelerini de İngiltere’den başkasına satamıyorlardı. Sömürgecilik, ilerde en iğrenç özelliklerinden biri halini alacak yanıyla üzerlerinde baskı yapıyordu: İngiltere’nin sanayi ürünleriyle rekabet edebilecek yerel bir sanayinin sömürgelerde geliştirilmesi yasaklanmıştı. Amerika her zaman geri kalmış bir tarım ülkesi olarak kalmak zorundaydı.”(s.116, Allan Nevins-Henry Steele Commager, ABD Tarihi)

İngiliz sömürgelerinde sanayi ürünleri imalatının yasaklanması ile kolonilerin güçlenmesinin, zenginleşmesinin engellenerek merkezi yönetime bağlılığın artması, merkezi yönetimin otoritesinin sağlanması amaçlanırken sonuçta İngiltere’nin zenginlik ve refahının arttırılması sağlanmış olmaktadır. İngilizlerin Amerika’daki sömürgelerinde yapmış oldukları yasal düzenlemeler,  vergilerin konulması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi için askeri idareye geniş yetkilerin verilmesi, bu merkezi otoritenin tam olarak sağlanmasının baskıya dayanarak da olsa gerçekleşmesi için yapmış oldukları yasal düzenlemelerdir. Bu siyaset, sömürge ekonomilerinin her dönemde sömürge ülkeler üzerinde de uygulamaya çalıştıkları bir yol olmuş, bu ülkelerin hammadde satan ülke konumunda kalmaları için çalışılmış, kendileri üzerinde bir güç olmamaları için sanayileşmelerinin önü kesilmiştir.
     “Amerika'da çıkarılan altın ve gümüşten alınan "beşte bir krallık payı" ve bunun yanında satış vergisi, gümrük vergileri ve Yeni Dünya'daki kilisenin topladığı paralar, İspanya krallarına muazzam bir ek gelir getiriyor ve bu gelirin sağlanması yalnızca dolaysız yoldan değil, dolaylı yoldan da oluyordu; çünkü Amerika'nın özel kişilerin eline geçen hazineleri, ister İspanyol ister Flaman ister İtalyan olsunlar, bu kimselere ve ticari kuruluşlara, kendilerinden giderek daha büyük oranlarda istenen devlet vergilerini ödemeleri için yardımcı oluyordu; ayrıca kral, acil durumlarda geri ödemesini gümüş taşıyan gemiler geldiğinde yapmak üzere bankerlerden her zaman için büyük miktarlarda borç alabiliyordu.”(s.72, Paul KENNEDY, Büyük Güçlerin Yükselişleri ve Çöküşleri). Güçlü bir ordu güçlü, bir ekonomi kurarak Avrupa’nın ilk en büyük devleti olarak İspanya’nın ortaya çıkışında sömürgelerden elde edilen değerli madenlerin etkisi temel etken olmuştur. 150 bin askeri donatarak doyuracak bir gelire sahip olabilmek için büyük bir hazineye gereksinim vardır. Bu zenginlik de Amerika’daki sömürgelerden elde edilen altın ve gümüşle gerçekleşmiştir.

     Sömürge ekonomilerinin ( İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya…vb) zenginleşmelerinin,  endüstrileşmelerinin ve  birer dünya devleti olarak ortaya çıkmalarının arkasındaki etkenin sömürdükleri ülkelerin zenginliklerini en iyi şekilde kullanmaları olduğunu görürüz. Sömürgelerden ele geçirdikleri parasal, doğal ve insan kaynakları zenginlikleri ile teknik bilimsel bilgiyi satın almışlar,  ardından teknoloji ve bilgi üretimi ile sömürge ekonomilerinin zenginlik alanlarını daha da geliştirmişlerdir.  Kolonilerdeki çok büyük ürün, mal, hammadde, altın ve gümüş kaynakları ile bu ülkelerin zenginleşmesi, bu kolonilerdeki nüfus ile büyük bir insan gücüne ulaşmaları, Avrupa’da küçük bir alanda faaliyet gösteren bu ülkeleri dünya çapında birer ülke ve devlet durumuna yükseltmiştir. 1800 yılında dünyadaki karaların yüzde 35’i, Avrupalıların işgali ya da denetimi altında bulunuyordu. Bu oran 1878’de yüzde 67’ye, 1914’te yüzde 84’ün üzerine çıkmıştı.” Buhar makinelerinin ve makineyle yapılmış aletlerin sağladığı ileri teknoloji Avrupa'ya ekonomik ve askeri alanlarda kesin avantajlar kazandırdı. Ağızdan dolma silahlarda kaydedilen gelişmeler (tüfek kapsülü, yiv açma vb.) zaten yeterince ürkütücüydü; ateş hızını çok fazla artıran kuyruktan dolma silahların ortaya çıkışı daha da büyük bir ilerlemeoldu; Gatling silahları, Maxirnler, eski tip silahlara bağımlı yerli halkların başarıyla direnme şanslarını hemen tümüyle yok eden yeni bir" ateş kudreti devrimi "ni tamamlayan son düzeltmeler oldu.”(s.192 Paul KENNEDY, Büyük Güçlerin Yükselişleri ve Çöküşleri),



   Sömürge ekonomileri ile dünya çapında büyük bir güç haline gelen bu ülkeler karşısında, Osmanlı İmparatorluğu da dahil Doğunun büyük ülkeleri, imparatorlukları küçük, zayıf devletler olarak kalıyorlar ve yapılan savaşlarda yenilmeleri kaçınılmaz oluyordu.

     SÖMÜRGECİ GÜÇLERİN BİYOLOJİK SAVAŞ HİLESİ :
      Sömürgecilerin sömürge ülkelerdeki başarılarından birisi de, bugün biyolojik savaş olarak adlandırdığımız bulaşıcı hastalıklara neden olan mikropları kullanmaları olmuştur. Sömürge ülkeler, ülkelerinde ortaya çıkan salgın hastalık mikroplarına karşı buldukları aşılarla bağışıklık kazanmış oldukları hastalıkları sömürgelerdeki halka bilinçli olarak bulaştırmışlardır. Bu salgın hastalıklarla yerli halkı ve silahlı güçlerini,  silahlı çatışmaya girmeden, tek bir kayıp vermeden yok etme yoluna gitmişler, yerli halkın geniş coğrafyaları önlerine serbestçe açılmıştır. Ünlü fizyoloji profesörü Jaret Diamont “ Tüfek, Mikrop ve Çelik “ adlı bilimsel araştırma kitabında, Avrupa’nın sömürgeci ülkelerinin sömürgeleri işgal ederken uyguladıkları bu yöntemi şöyle yazmıştır:  “Bağışıklığı olmayan insanlara önemli derecede bağışıklığı olan istilacılardan bulaşan hastalıklar. Çiçek, kabakulak, grip, tifüs, hıyarcıklı veba gibi Avrupa'da her zaman görülen bulaşıcı hastalıklar başka kıtalarda pek çok insanın ölümüne yol açarak Avrupalıların fetihlerinde önemli rol oynadılar… Örneğin, ilk İspanyol saldırısı 1520'de başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra Aztekler çiçek hastalığından kırıldılar ve Monteznma'dan sonra tahta çıkan Cuitlahuac da kısa sürede öldü. Avrupalılardan gelen hastalıklar Avrupalıların kendilerinden çok önce kabileden kabileye bütün Amerika kıtalarına yayılmış, Kolomb öncesi dönemdeki Amerika'nın yerli nüfusunun, hesaplamalara göre % 95 'inin ölümüne yol açmıştı. Kuzey Amerika kıtasında en yoğun nüfuslu, son derecede örgütlü yerli toplulukları, Mississippi şeflikleri 1492 ile 1600 tarihleri arasında, hatta ilk Avrupalılar gelip Mississippi lrmağı kıyısına yerleşmeden önce böylece yok olup gitmişlerdi. Avrupalı göçmenlerin 1713'te Güney Afrika'nın yerli San halkını yok etmelerinde en büyük rol oynayan tek şey çiçek hastalığıdır. İngilizler 1788 'de Sidney'e yerleştikten hemen sonra Avustralya yerlilerini kırıp geçiren salgın hastalıkların birincisi başlamıştı…”(s.84)

      Bugün bu sömürge yöntemi, istila için değil ama zayıflatmak, geriletmek, aşı ticareti sayesinde zenginleşmek için kullanılmaktadır.

     Dergimizin önümüzdeki sayısında bu biyolojik istila yöntemi de dahil,  sömürge ekonomisinin günümüzdeki davranış ve eylemlerini izlemeye, açıklamaya çalışacağız.

KAYNAKLAR:
1- Raimondo LURAGHİ, Sömürgecilik Tarihi, E Yayınları Belge İnceleme Dizisi , Aralık 2000, Cağaloğlu-İstanbul.
2- Paul KENNEDY, Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları-Tarih Dizisi 22, Mayıs 2001, 8. Baskı, İstanbul 
3- Allan Nevins-Henry Steele Commager, ABD Tarihi, Doğu Batı Yayınları10- Tarih Kızılay-Ankara, 6.Baskı, Mart 2014
4-Jaret Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 174, 21. Basım Kasım 2010, Ankara

İsmail İNCİ,  01/11/2018



 BU MAKALE BALYALILAR (MADEN) DERGİSİNİN EKİM 2018 SAYISINDA YAYIMLANMIŞTIR.





SAVAŞ EKONOMİSİ VE PANDEMİ EKONOMİSİ-ORTAK NİTELİKLER VE ALINACAK ÖNLEMLER-

  ORTAK VE FARKLI STRATEJİLERİ İLE SAVAŞ EKONOMİSİ VE PANDEMİ EKONOMİSİ (1)        Savaş dönemleri ile Pandemi dönemlerinde ülkelerin iç...