22 Ocak 2022 Cumartesi

KRİPTO PARALARIN ORTAK ÖDEME VE YATIRIM ARACI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİNİN ARAŞTIRILMASI

 

KRİPTO PARALARIN NİTELİKLERİ- ÖDEME ARACI VE YATIRIM ARACI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

 

     Ekonomik anlamda bir malın değeri o malın veya ürünün alım-satımla diğer mallar ile değişiminde(mübadelesinde) ortaya çıkan değeridir. Ve insan emeği tarafından üretilmemiş olan hiçbir mal ve ürün ekonomik anlamda değere sahip değildir. Bu sonuca bağlı olarak değişimi, ticareti de mümkün değildir. Para ise ticarete konu olan malların değişiminde ticareti kolaylaştırmak amacı kullanılan, malların değişiminde eşdeğerlik ilişkilerini gösteren araçlardır.

     Paranın oluşturulması, basımı ve ticari piyasalarda kullanımı hakkı ulusal devletlere aittir. Bu egemenlik kamuoyu içinde oluşan toplumsal uzlaşı sonucu kazanılır. Uzlaşı sonucu belirlenen para ise Christian Marazzi’nin deyimi ile “yurttaşlık ilkesi temelinde bir toplumsal aidiyet biçimini tanımlar”. Toplumsal bağı yanında ulusal bir para uluslararası siyasi, hukuki, ticari…vb tüm ilişkilerde ulusal egemenliği ve ulusal bir aidiyeti temsil eder.



KRİPTO PARALARIN ORTAYA ÇIKIŞI VE NİTELİKLERİ:

     Kripto Para olarak adlandırılan ve ekonomik değeri ulusal paralarda olduğu gibi malların mübadelesi sonucu değil, sanal ortamda arz ve taleple oluşan kripto paralar, ulusal paraların arasındaki değer farklılıkları ve ulusal bir paranın sık sık değer değişimleri ile ortaya çıkan sorunlara çözüm olarak ortaya çıkmıştır.

kripto para” teriminin ilk kez kullanılması 1998’de Çinli bilgisayar mühendisi Wei Dai’nin b-money isimli elektronik para sistemi icadıyla başlamıştır. 2008 yılında tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizinin ardından merkezî otoritelere güven azalmıştır. İnsanlar Devletlerin Merkez bankalarının kontrolünde ve erişiminde güvenilen, sağlam olarak bilinen, değer deposu olan Dolar, Euro gibi sağlam paralara güven azalınca, yeni bir para birimi arayışı içerisine girdi. İlk kripto para örneği olan Bitcoin tam da bu küresel ekonomik krizin ardından 2009’da Satoshi Nakamoto lakaplı, gerçek kimliği hala belli olmayan bir kişi veya grup tarafından geliştirilip piyasaya sürülmüştür.

     2009 yılında kripto paraların ortaya çıkışından yıllar önce de güvenli, uluslararası ortak bir değer birimi arayışı olmuştur. Christian Marazzi, “Sermaye Ve Dil” adlı kitabında bu arayışı şu şekilde yazar: “…uluslararası işlemler, uluslararası ödemelerin % 80'inin dolarla (uluslararası para birimi) yapıldığı modern ekonomilerde olduğu gibi ulusal bir para birimiyle İcra edildiğinde, ulusal para birimi ve uluslararası kullanımı arasındaki asimetri ister istemez küresel ölçekte mali dengesizlikler doğurur. Bu nedenle, son birkaç on yılda eski altın standarda dönerek ya da Keynes'in Bretton Woods'ta ortaya koyduğu rota takip edilip, Keynes'in1944' teki konferansta önerdiği Bancor'a benzer bir gayri maddi ulusüstü para birimi ortaya konarak küresel ekonomik ve parasal istikrarsızlığa bir son verme yönünde birçok girişim oldu. Her iki durumda da ana fikir şu: Ulusal ekonomik devreler arasındaki dengeyi, ulusal olarak üretilmiş değer miktarlarının döviz kurları şu ya da bu ulusun lehine değiştirilmeden mübadele edilmesine olanak tanıyan araçsal bir para birimi oluşturarak yeniden istikrarlı hale getirmek…“(s.92-93, Christian Marazzi, Sermaye Ve Dil)



      Yapılan uluslararası antlaşmalarla Bretton Woods Altın Standarttı sistemi kabul edilmiş, ancak sistemin işleyişi sonucunda Doların aşırı değerli duruma yükselmesi, ABD’nin dış borçlarını aşırı ölçülerde arttırmasına neden olunca, ABD doları devalüe ederek sistemin sürdürülmesine 1971 yılında son vermiştir. Bu sonuç kaçınılmaz olarak ortaya çıkmıştır çünkü paranın değerinin oluş biçimi, alıcı ile satıcı arasındaki mübadele ilişkileri ile ortaya çıkar. Başka bir değere bağlanması mübadele ilişkilerindeki ekonomik yasalara aykırıdır ve ekonomik dengelerin bozulmasına neden olması doğaldır.

       Yine 2000 yılında başlayan ve iki yıl içinde dünya piyasalarında 1929 krizinden sonra en büyük çöküşe neden olan ekonomik kriz sonrasında, kullanımda olan ancak değeri kısa sürede aşınan, enflasyonist baskılara dayanamayan Dolar, Euro gibi paralar yerine daha istikrarlı, değeri değişmeyen bir değişim aracı üzerinde düşünceler ortaya çıkmıştır. Andre Gorz’a göre böyle bir tüketim parasının ortaya çıkması çok muhtemeldir:  Dağıttığı ödeme imkânı giderek azalan ama daha fazla meta üreten bir sistemin iç patlamasını önleyebilecek tek şey, günümüzde çok farklı dört işlev yerine getiren tüketim parasından apayrı, politik ölçütlere göre yaratılmış ve dağıtılmış, doğası gereği enflasyonist-olmayan (kısa sürede zaman aşımına uğrayan, dolaşımı sınırlı) özel bir tüketim parasıdır. Böyle bir paranın, kendi adıyla anılma cesaretini göstermeden önce çeşitli kisveler altında, gelecekteki yirmi yıl içinde sürece dahil olması çok muhtemel gözükmektedir. .” (s.42, Andre Gorz, Maddesiz-Bilgi, Değer ve Sermaye-)

        Değeri, ekonomik krizler gibi büyük ekonomik olaylar karşısında değişmeyen ve hatta bu ekonomik krizlerin oluşumuna önlem olacak bir değişim aracının varlığının ortaya konması gerçekçi değildir. Çünkü Kişiler arasında paranın değeri alıcı ve satıcı arasındaki arz talep ilişkisi ile belirlendiği gibi, ulusların aralarındaki ekonomik ilişkilerde de paranın değer alıcı ve satıcı ulusların arz ve taleplerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle kripto paralarda olduğu gibi uluslararasında, tüm insanlar arasında ortak değere sahip bir genel değer ölçü birimi oluşturma iddiasıyla ortaya çıkan düşünce ekonomik yasalarla uyumlu değildir.

       2002 yılı ve 2008 yılındaki krizlerin asıl nedeni ise maddi ürün karşılığının çok üzerinde sanal, maddi olmaya tüketim ürünlerinin sermaye piyasalarına egemen olması olmuştur. Yine Andre Gorz’un anlatımı ile: “…Maddesiz sermaye borsasının çöküşü, pazarda değiş tokuş edilemeyen bölünemeyen, ölçülemeyen, dolayısıyla paraya dönüştürülebilir değişim değeri olmayan aktiflere parasal bir eşdeğer”, diğer anlamı ile değişimi yapılacak maddi mal ve hizmet bulunmaması nedeniyle olmuştur. Kripto paraların nitelikleri ile ekonomik krizin ortaya çıktığı Sermaye piyasalarındaki bu sanal nitelikler birbirleri ile eşleşmektedir.



     Kripto para temelde bir elektronik paradır. Elektronik ortamda arz talep ilişkilerine göre değeri belirlenmektedir. Talep artınca değeri artar, talep azalınca değeri azalır. Coin adı verilen madeni jetonlardan başka hiçbir mal ve hizmet karşılığı yoktur.  Elektronik para sanal bir paradır. Çünkü ulusal paraların toplumsal aidiyetlik niteliklerinin tersine ulusal ve toplumsal hiçbir bağlılıkları yoktur. Bu nedenle kripto paraların, mal mübadele ilişkileriyle bağı yoktur, elektronik ortamda oluşan değerinin bireylerin üretim ve tüketim davranışlarıyla ekonomik değer oluşturması gibi niteliği yoktur. Sanal para olarak dijital ortamda bir veriden ibarettir, maddi mal ve ürün karşılığı bulunmaz.

     Elektronik para devlet veya kanun gözünde genel geçerliliği olan bir değişim aracı değildir çünkü devletler için sadece kendi bastıkları ulusal para geçerlidir. Bu nedenle ancak kısıtlı bir grup içinde geçerliliği vardır.

     Elektronik para eritildiklerinde pek değer kaybetmeyen altın ve gümüş paralar gibi değerini gram olarak içinde taşımaz, bir yerlerde altın karşılığı olan bir belge de değildir.

     Elektronik para özelliklerinin taklidi zor olan ve detayları herkesçe bilinen fiziki bir nesne de değildir.

     Kripto para aynı zamanda bir ağ (network) parasıdır ki özellikle internet gibi bir bilgisayar ağı üzerinden elektronik ortamda sayısal (dijital) olarak saklanır, havale edilebilir ve kullanılır.

      Bazı kripto paralar (banka kartı gibi), tıpkı geleneksel parada olduğu gibi, parayı "basan" kurumun kayıtları ve garantisi ile ayakta dururlar. Bunlar için merkezi terimi kullanılır ve hâkimiyet de muhasebe defterlerini tutan o merkezin elindedir. Bu kişilerin dışında devlet dahil kimsenin elinde değildir. KRİPTO paralar ilgili aracı kuruluşun veri merkezinde saklanır. Yatırımcıların kripto para almak için bu kuruluşlara yatırdığı fiziki paralar yani TL’ler, Dolar veya Eurolar ilgili kuruluşun banka hesabında toplanır. Buradaki tehlike hem kripto paranın hem de bankadaki fiziki paraların tamamen bu kuruluşların inisiyatifinde olması ve herhangi bir denetime ya da kurala bağlı olmadan yönetilmesi. Thodex örneğinde olduğu gibi yatırımcılar bir gün paralarının buharlaşması tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

     Merkezsiz kripto parayı kim basar, ilk kim faydalanır? Genellikle para önceden belli bir programa göre azar azar otomatik olarak basılır ve merkezsiz işlemleri, şifre hesaplarını yapan ve muhasebe defterlerini diğer kopyalarıyla uyumlu tutanlara ispatlanmış emek karşılığı olarak verilir.

     Kripto paraların bankaların birçok işlevini devralma tehdidi söz konusudur, örneğin geleneksel bankalarda günler süren pahalı havale işlemleri kripto para kullanarak neredeyse bedava ve anında gerçekleşen bir işlem haline gelebilir.

     Devletler merkezsiz kripto para ile devlet kontrolü dışında sınır ötesi anonim havale olanağını terör, mafya, yasak kumar, internet haydutlarının yakalanmadan rehine diyeti teslim alabilmeleri, kapital kaçırma ve vergi kaçırma sebeplerinden pek onaylamazlar ama çeşitli sebeplerden gene de karşı çıkamayabilirler.

     En büyük eleştiri ve tehdit geleneksel finans kurumları ve bankalardan gelmiştir, merkezsiz kripto paranın aslında garantisi olmadığı, bir balon gibi patlayacağı yönündedir. Hollanda tarihindeki “Lale Çılgınlığına”, bir çeşit “Ponzi Oyununa” benzetilir.

KRİPTO PARA DOLANDIRICILIKLARI:

    Kripto paralar bu nitelikleri ile Ponzi oyununa diğer bir anlatımla Saadet Zinciri(Piramit Sistemi) dolandırıcılığına benzemektedir. Son aylarda giderek artan olaylar da bunu kanıtlamaktadır. Ponzi şemasıPonzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır. ponzi sistemine katılım oranı sonsuza kadar süremeyeceği için bu ponzi sistemini kuran kişinin çoğu parayı alıp kaçmasıyla sonlanır.

     Türkiye'de son yıllarda “Çiftlik Bank” gibi para kazandırma vadeden oluşumlar ponzi şemasına en etkili örnek olarak ortaya çıkmış, yüz milyonlarca lira dolandırılarak binlerce kişi mağdur edilmiştir.

      Kripto para dolandırıcılığı Thodex, Dogecoin Mining, He Coin kripto paralarından sonra son olarak Bitrota kripto parada da yaşandı. Kripto para dolandırıcılığına çok tipik bir örnek olduğu için yazımızda basından alınan bilgileri geniş olarak paylaşacağız.

 


 BİTROTA NEDİR?

"Merkezi Kayseri'de olan, Kenan Altun ile Avusturya vatandaşı Hasan Özkan'ın 3 yıl önce kurduğu Endless Yazılım Teknoloji A.Ş. isimli şirket, 'Bitrota' adındaki kripto para borsasını devreye aldı. Bu kişiler, 'Talent' adını verdikleri coine yatırım için yoğun çalışmaya girdi. Kayseri dışında en çok ağırlık verilen il ise Hatay oldu. Lüks ofislerin kurulduğu kentte, yüzlerce vatandaş, ortadan kaybolan şirket sahibi ve giriş yapılamayan sistemle beraber, binlerce lirasını kaybetti. Kripto para borsası Bitrota'nın sahiplerinden Kenan A. 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçlarından tutuklandı.

Bursa'da Bitrota isimli kripto para borsasında dolandırıldığını iddia eden 15 kişi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mağdurların avukatı Arife Tuğba Çetinkaya, son dönemlerde yatırımcıları mağdur eden kripto para borsalarının birbiri ile bağlantılı olduğunu belirterek, vurgunu yapanların ilişkilerini çizdiği şema ile anlattı.

Kripto para vurgunu yapanların ilişkilerini çizdiği şema ile anlatan Çetinkaya, şunları söyledi:

– Kenan A. ve Hasan Ö.’nün ortak olduğu borsada 2019 yılında Mydex diye bir kripto para yayınlandı. O paranın sahipleri hakkında dolandırıcılıktan dava açıldı. Daha sonra Kenan A. kendi borsasında 2 tane farklı isimde kripto para yayınlıyor. Bunun dışından Bitrota borsasında işlem gören ve ponzi coin dediğimiz yani yüzde 30dan yüzde 45e kadar kazanç vaat eden coinler var. Mpax, Mydexchin,Talent, Rota bunların tamamı bu coinlerden. Aslında aralarındaki bağlantı şu şekilde: Taner Ynin Mydexchin isimli kripto parası ilk olarak Bitrotada yayınlanıyor.



1 MİLYARLIK VURGUN

– Bitrota Kenan A. ve Hasan Ö.ye ait. Aynı zamanda Mydexchi’nin reklam yüzünü de bizim Erkan A. adıyla bildiğimiz Eren D. Erkan A. Mydexchi’nde 2 bin kişilik bir liste oluşturup onunla birlikte Mpax’a geçiyor. Ama aslında bunların asıl olayı Taner Y., Mydexchin’i batırdığında yani dolandırıcılığı ortaya çıktığında Bitrota’da başka bir kripto para ortaya çıkıyor. Bitrota’da sıkıntı çıktığında Mpax devreye giriyor. Mpax davalık oldu şimdi ortaya yeni kripto paralar çıktı. Yani bu adamlar sürekli olarak çete ve organizasyon dahilinde ponzi coin sistemiyle çalışıyorlar. Mpax için 150 müvekkilim var. Bitrota için sayı daha az ama bireysel suç duyuruları yapılıyor.”

(Yayınlanma: 11:03 - 05 Aralık 2021- https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kripto-para-magdurlarinin-avukati-suphelilerin-baglantisini-semayla-anlatti-6809026/?utm_source=ilgili_haber&utm_medium=free&utm_campaign=ilgilihaber)

      Toplumsal ve ulusal bağı bulunmayan bu örgütlenmeler, devletin toplumsal ve ulusal yapısına aykırı olarak oluşarak çete, mafya gibi birer suç örgütü haline gelebilmektedir. Birçok dolandırıcılık örgütünün kullanmış olduğu ponzi dolandırıcılık oyunlarıyla, özellikle dünyaca ünlü, saygın kişi ve kurumları reklamlarında kullanarak kendilerine büyük bir zenginlik kazandırılacağı güveni verilmektedir. 

“Önce lüks araçlar ve paralar kazandırdılar sonra dolandırdılar

Yeni kripto para dolandırıcılığı mağdurları 'saadet zinciri'ni andıran dolandırıcılığı anlattı. Kripto para borsası Bitrota'nın sahiplerinden Kenan Altun geçtiğimiz perşembe günü tutuklandı. Dolandırıcılığın boyutunun milyonlarca dolar olduğu kaydediliyor. Mağdurlarından öğretmen Ö.A. 800 bin lirasını kaptırdığını söyledi. Ö.A. "Maddi durumu kötü olanlara ilk etapta lüks arabalar ve paralar kazandırdılar. Biz de bu paralar ve lüks araçlara inandık ve biz de güzel paralar kazanacağımızı düşündük. Ama işin bu şekilde olacağını bilseydik asla girmezdik" dedi

"TEŞVİK EDİCİ BİRÇOK REKLAM YAPTILAR"

Bütün ailesinden topladığı 300 bin lirayı Bitrota'da kaybeden N. K.,"Hatay'da yaşıyorum ve ben de Bitrota mağdurlarından biriyim. Kısa bir zaman önce Bitrota adında bir borsa sitesi vardı ve bu site o kadar yaygındı ki her 10 kişiden 8'i Bitrota'ya yatırım yapıyordu. Yatırım yapanların kimi borç alarak kimi ise evi, arabasını satarak girdi. Çünkü bizleri böyle bir gelir kaynağı olduğuna inandırdılar. İnsanlara paraların kısa bir sürede iki üç katına katlayacaklarını vaatlerinde bulundular. Aynı zamanda Bitrota'ya teşvik edici ve inandırıcı birçok reklam yaptılar. Bu reklamlar varken insanların bunlara inanmaması mümkün değil. Şu an Bitrota'dan bir sürü mağdur var. Resmen insanlara hayal sattılar" dedi.



"HEPİMİZE ÖNCE ÇOK GÜZEL VAATLERDE BULUNDULAR"

Hatay'da öğretmenlik yapan Ö.A'da birkaç ay içinde ailesinde topladığı 800 bin lirayı Bitrota'ya yatırdığını söyledi. Ö.A, "Ben ve ailem çok büyük bir dolandırıcılığın içine düştük. Hepimize önce çok güzel vaatlerde bulundular. Çok güzel paralar kazanacağımızı söylediler. Biz bu Bitrota'nın Bitcoin gibi olacağını düşündük. Çünkü bize sistemin o şekilde olacağını anlattılar. Ancak parayı yatırdıktan 2 ay sonra 3 bin liraya yakın bir para çektik. Sonrasında sistem tamamen kapattılar ve sürekli 'sistem açılmıyor, sistem kapalı' gibi yalanlar uydurmaya başladılar. Bu yalanlarla bizi 8-9 ay kandırdılar" diye konuştu.

"SAADET ZİNCİRİ GİBİ BİR OLAYIN İÇİNE DÜŞTÜK"

'Bitrota'da kaybettikleri paralar yüzünde tanıdığım birçok kişi eşiyle boşanma aşamasına geldi' diyen Ö.A, "İşin en kötü kısmı hem kendimizi hem de yakınlarımızın bu işin içine girmesini sağladık. Çünkü bizi ne kadar insan getirirsek, o kadar para kazanacağımıza inandırdılar. Bitrota, Bitcoin gibi bir sistem değilmiş ve saadet zinciri gibi bir olayın içine düştük. Biz bu durumu çok sonra öğrendik. Şu an 30- 40 bin aile benim gibi mağdur" ifadelerini kullandı.

"MADDİ DURUMU KÖTÜ OLANLARA İLK ETAPTA LÜKS ARABALAR VE PARALAR KAZANDIRDILAR"

Ö.A, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kenan Altun, bazı çalışanları biz işin ciddiyetini kavrayalım diye Hatay'da bir ofis açtı. Bizi çok güzel kandırdılar. Hatta maddi durumu kötü olanlara ilk etapta lüks arabalar ve paralar kazandırdılar. Biz de bu paralar ve lüks araçlara inandık ve biz de güzel paralar kazanacağımızı düşündük. Ama işin bu şekilde olacağını bilseydik asla girmezdik. Umarım bu mağduriyetimiz en kısa zamanda giderilir"

"LÜKS DAVETLERLE MAĞDURLARIN GÖZLERİNİ BOYUYORLAR"

Avukat Sinan Keskin, sözlerine şu şekilde devam etti: "Dolandırıcılar, genellikle lüks davetler, o davetlere katılan model ve mankenlerle mağdurların gözlerini boyuyorlar. Vatandaşlara tavsiyem daha çok borsanın işlem hacmine, teknik altyapısına bakmaları yönünde. Bunu haricinde yüksek kar vaadi bulunanlara itibar etmemelerini öneriyorum. Ayrıca önemli bir hususu daha belirtmek istiyorum. Küçükçekmece Başsavcılığı örgütlü suçlar bürosu tarafından yürütülmekte olan Doge Coin Mining soruşturmasında bulunan birçok şüpheliye Bitrota soruşturmasında da görmekteyiz. İki dosya arasındaki hukuki ve fiili bağlantı nedeniyle savcılıktan dosyaların birleştirilmesini talep ettik. Bu dosya kapsamında gözaltı kararları verilerek tutuklama adeta ülkemizde organize bir çete halinde kriptoyu aracı kullanmak suretiyle vatandaşlarımızı 2 milyar TL'ye yakın bir tutar ile dolandıran bu yapılar mutlak suretle çökertilmelidir ki bir daha hiç kimse bu tip hadiselere tevessül etmesin."

(12.12.2021 - 12:44Güncelleme: 12.12.2021 - 12:44-https://www.haberturk.com/son-dakika-luks-arac-oyunuyla-kripto-vurgunu-iddiasi-3280867)

     Kripto paralardaki suç örgütü olarak ortaya çıkan sayısız örnekler ve ulusal-toplumsal aidiyetten bağımsız olarak davranışları ile devletlerin yapılarını, kurumlarını  olumsuz yönde etkileyerek yerini alma çabaları karşısında  başta Çin olmak üzere ülkeler, kripto para oluşumlarına karşı önlemler almaya başladılar. Devletlerden Kripto Paraların sonunu getirecek olan açıklamalar gelmeye başlamıştır. Ancak Kripto Paraların tabutuna son çivi konuluncaya kadar faaliyetlerini sürdüreceği görülmektedir.

DEVLETLERDEN KRİPTO PARALARIN SONUNU GETİRECEK OLAN AÇIKLAMALARDAN BAZILARI:

SON DAKİKA HABERİ: Çin, kripto para birimiyle ilgili tüm işlemlerin yasa dışı olduğunu ve yasaklanması gerektiğini söyledi.

Çin'in merkez bankası olan Halk Bankası (PBOC) web sitesinde, Bitcoin ve Tether dahil tüm kripto para birimlerinin para birimi olmadığını ve piyasada dolaşıma giremeyeceğini söyledi.
Çin Halk Bankası, kripto para birimlerinin piyasalarda geleneksel para birimleri olarak dolaşmaması gerektiğini ve denizaşırı borsaların internet üzerinden Çin'de yatırımcılara hizmet vermelerinin yasaklandığını da sözlerine ekledi.
PBOC ayrıca finansal kurumların, ödeme şirketlerinin ve internet şirketlerinin kripto para ticaretini kolaylaştırmasını da yasakladı.
Merkez bankasının yanı sıra bankacılık, menkul kıymetler ve döviz düzenleyicileri de dahil olmak üzere on Çin devlet kurumu, ortak bir açıklamada, kripto para birimlerinin spekülatif ticaretine "yüksek basınçlı" baskıyı sürdürmek için yakın çalışacaklarını aktardı.

Ülkenin ekonomik planlama ajansı ayrıca Çin'in kripto madenciliğini ortadan kaldırmasının acil bir görev olduğunu ve karbon hedeflerine ulaşmak için önemli olduğunu söyledi.”

(https://www.ntv.com.tr/ekonomi/cinden-kripto-para-aciklamasi,1rCQCR82MkucGsNG1HW61w)

“YOKSA BİTCOİN GELECEĞİN PARA BİRİMİ DEĞİL Mİ? JP MORGAN CEO’SUNDAN ŞAŞIRTAN ÇIKIŞ

Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan'ın CEO'su Jamie Dimon Bitcoin hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bitcoin hızlı yükselişe girmişken dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan'ın CEO'su Jamie Dimon Bitcoin'i "değersiz" olarak tanımladı.

Hürriyet'in aktardığına göre Dimon, kripto paraların hükümetler tarafından yapılan düzenlemeler neticesinde denetlenir hale geleceğini de açıkladı.

IIF tarafından gerçekleştirilen sanal etkinlikte konuşan Dimon "Kişisel olarak Bitcoin'in değersiz olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte bizim müşterilerimiz yetişkinler. Onlar bu görüşüme katılmıyor olabilirler. Eğer onlar Bitcoin alım veya satımına erişime sahip olmak istiyorlar ise biz onlara yasal, mümkün olduğu kadar temiz bir erişim verebiliriz. Ancak onlara saklama hizmeti veremeyiz" dedi.

Dimon, ABD'de kripto paralara ilişkin düzenleme ve denetleme getirilmesinin de yakın olduğunu kaydetti.”

(12 Ekim 2021 16:31 / Ekonomi-https://www.gercekgundem.com/ekonomi/305738/yoksa-bitcoin-gelecegin-para-birimi-degil-mi-jp-morgan-ceosundan-sasirtan-cikis)

“SERT DÜZENLEME SİNYALLERİ

Kripto paralardaki bu hafta yaşanan düşüşlerde geçen haftaki rekorun ardından gelen kâr satışları etkili oldu. Aynı zamanda ABD’den gelen sert düzenleme sinyalleri de düşüşü hızlandırdı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta başında kripto paralarda vergi raporlama zorunluluğunu da içeren altyapı yatırım paketini imzalaması da düşüşe sebep olarak gösterildi. Bu yasa ile ABD’de aracı kurum, komisyoncu tanımını genişletilerek tüm komisyoncuların vergi yasası çerçevesinde işlemlerini raporlaması öngörüldü.

ABD'den yeni kripto para kararı

ABD'de bankaların belirli kripto para faaliyetlerinde bulunmadan önce izin alması gerekecek.

ABD Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC), bankaların kripto para birimini içeren belirli faaliyetlerde bulunmadan önce yazılı izin almaları gerekeceğini bildirdi.

OCC'den yapılan açıklamada, bankaların müşterilerin kripto varlıklar için saklama hizmetleri sağlama gibi faaliyetlerde bulunmadan önce uygun risk yönetim sistemlerine ve kontrollerine sahip olduklarını gösterebilmeleri gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, bankaların belirli kripto para, dağıtık defter (distributed ledger) ve sabitkoin (stablecoin) faaliyetlerinde bulunmadan önce denetim makamlarına bu niyetlerini bildirmeleri ve yazılı izin almaları gerekeceği kaydedildi.
ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu ve OCC, salı günü, kripto varlıklarla ilgili gelecekteki çalışmaların yol haritasını sunan ortak bir açıklama da yayımlamıştı.

Düzenleyici kurumların ortak açıklamasında, gelecek yıl bankaların kripto para piyasasında hangi faaliyetlerine yasal olarak izin verileceğine daha fazla açıklık getirilmesinin planlandığı kaydedilmişti.”

(https://www.ntv.com.tr/ekonomi/abdden-yeni-kripto-para-karari,rKRYt7fRrEOzcNVEAFEvLw)

“HİNDİSTAN'DA DÜZENLEME GELİYOR

ABD'deki gelişmelerin yanında Hindistan'da da hükümetin bir kripto düzenleme tasarısı sunmayı planladığı öğrenildi.

Tasarı, ülkede kriptoyu tamamen yasaklamasa da ödeme aracı olarak kullanılmasını ve kripto reklamlarını yasaklıyor. Ancak yasa ile kripto varlıkların hükümet tarafından tanınması bekleniyor.”……..

     SONUÇ OLARAK görüldüğü gibi Kripto Paraların ortak ödeme birimi olması ve yatırım amaçlı değerlendirilmesi düşüncesi uygulaması olanaklı değildir. Gençlerimizin, hemşerilerimizim, bütün vatandaşlarımızın mağdur olmak istemiyorlarsa, kısa zamanda zengin olacaklarını söyleyen hangi tanınmış, güvenilir saygın kişi veya kuruma olursa olsun, inanarak Kripto Paralar üzerine yatırım yapmamaları gerektiğini söyleyebiliriz.

 

KAYNAKLAR:    

1- Christian Marazzi, Sermaye Ve Dil, Ayrıntı Yayınları, İnceleme Dizisi:230, Birinci Basım 2010

2- Andre Gorz, Maddesiz-Bilgi, Değer ve Sermaye-, Ayrıntı yayınları, İnceleme Dizisi:234, Birinci Basım 2011

3- https://tr.wikipedia.org/wiki/Kripto_para

4- https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kripto-para-magdurlarinin-avukati-suphelilerin-baglantisini-semayla-anlatti-

5- https://www.haberturk.com/son-dakika-luks-arac-oyunuyla-kripto-vurgunu-iddiasi-3280867

6- https://www.ntv.com.tr/teknoloji/bir-kripto-para-daha-buharlasti-hecoin-icin-dolandiricilik-iddiasi,MKxA2JRMDUyVE9T6GKNogA

7- https://www.ntv.com.tr/ekonomi/cinden-kripto-para-aciklamasi,1rCQCR82MkucGsNG1HW61w

8- https://www.gercekgundem.com/ekonomi/305738/yoksa-bitcoin-gelecegin-para-birimi-degil-mi-jp-morgan-ceosundan-sasirtan-cikis

9- https://www.ntv.com.tr/ekonomi/abdden-yeni-kripto-para-karari,rKRYt7fRrEOzcNVEAFEvLw

 


YUKARIDAKİ MAKALEMİZ BALYA İLÇESİ VE KÖYLERİ  KÜLTÜR,YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA DERNEĞİMİZİN OCAK 2022 SAYISINDA YAYIMLANMIŞTIR.


İsmail İNCİ,  22/01/2022

ismailinci60@gmail.com

     www.facebook.com/bgi.inci

     https://twitter.com/ismailinci



























 


SAVAŞ EKONOMİSİ VE PANDEMİ EKONOMİSİ-ORTAK NİTELİKLER VE ALINACAK ÖNLEMLER-

  ORTAK VE FARKLI STRATEJİLERİ İLE SAVAŞ EKONOMİSİ VE PANDEMİ EKONOMİSİ (1)        Savaş dönemleri ile Pandemi dönemlerinde ülkelerin iç...